Skola

tisdag 25 oktober 2016

Friktionstest



Hypotes: Jag tror att träklossen har en högre friktion när den dras mot asfalten än mot golvet eller bordet. Eftersom asfalten består av ett mer grövre och ojämnt material än bordet. Eftersom bordet och golvet är mindre ojämna än asfalten, alltså uppstår det en mindre friktion.
Material: träkloss, vikter, dynamometer och våg
Metod:
Börja med att med hjälp av dynamometern dra träklossen över ett av materialen utan vikter. Lägg sedan på en av vikterna, som väger dubbla vikten. Lägg på en vikt i taget och ser hur friktionskraften påverkas och förändras. Upprepa på de olika underlagen genom att lägga på vikterna efter varandra på klossen och mät förändringen.

Resultat:
 Asfalt: Utan någon vikt d så var motståndskraften 1,5 N. Med en vikt blev det 2 N och med två  vikter så blev det 3,5 N.

Golv: Det krävs mer kraft för att träklossen ska dras på golvet än vad det gör över träbänken, eftersom att golvet är mer ojämnt. Utan några vikter är det knappt någon kraft, den uppnår inte ens 0 N. Med en vikt ligger den ungefär på 1 N. När båda vikterna är på uppnås nästan 2 N. Så det har ökat ungefär 1 N per vikt.

Bord: Hann inte.



Slutsats: Min hypotes stämde gällande motståndskraften på ytorna men hann ej prova på borde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar